Vårens ankomst
Solen skiner och krokusar blommar i praktfull färgklick. Luften doftar vår och jorden börjar skifta mer mot gräsets grönska. Koltrasten börjar sakteliga sjunga sin vackra sång. Fast hur härligt det än är, behöver småfåglarna hjälp med maten en lång tid framöver. Det är nu de får kämpa än mer för att överleva och då helst om vi redan matat dem under vintern. De har "programmerat" in sig på var de kan hitta mat från fågelbordet, även om vi tror att de klarar sig nu. Om vi tittar oss omkring inser vi nog alla hur lite det är att finna naturligt. Pga att vägkanter klipps och blomsterängar mm försvunnit har mycket av deras kostcirkel försvunnit.
Så för dem med är det än viktigare att matbordet fylls på under en lång tid framöver. Vi matar dem gladeligen redan i början av hösten, men då har de ännu en hel del naturlig föda. Nu när våren börjar närma sig glöms de lätt bort i tron att de har tillgång till egen föda. Ska de nu även "sjunga upp sig" krävs det mycket energi, som de inte har om ingen tillgång till mat finns. Sen blir det till att ruva på små ägg, samt en intensiv tid i att mata de små. Så tänk på dem och fortsätt lägga ut mat under någon månad till. Om inget annat för att de under sommarmånaderna, gör allt för att hålla borta myggen från oss.
Intressantast av allt är att vi kan ge oss hän i att lära känna de fåglar som kommer till matbordet. Om vi tar oss tid att vara i stillhet strax intill, kan vi få kontakt med någon av dem. Iaktta hur de agerar mot varandra och vilka läten de olika arterna har. Kanske gör det ett intresse att fotografera eller varför inte måla av dem. Att lära känna de fåglar som finns i vår närhet öppnar upp våra sinnen på ett helt nytt vis. Ja så pass att vi kan känna av deras energi och lära oss lyssna till dem. Så här ges en möjlighet att inspireras för den värld som djurkommunikationen erbjuder. Vilket är väldigt givande och berikande av att ta del av deras klokskap. Samtidigt som det öppnar för kunskaper vi kanske inte tidigare vetat om eller reflekterat över.
Däremot handlar detta inte om att störa fåglarna på något vis, eller utsätta dem för stress. Det är av vikt att visa hänsyn och inte skada dem bara för att tillfredsställa sin egen nyfikenhet eller liknande. Betänk hur det varit om någon gjort intrång på ens egen trygghetszon helt olovandes! Inget kul alls... Och en sak till... ni som river ner svalbon med ägg eller ungar i för att slippa få spill på er fina husfasad, fundera lite på hur ni hade känt det om era barn skadats mm. Det handlar om liv och de har rätt till sina liv, samt är som sagt viktiga för att kretsloppet ska fungera balanserat. Så åtgärda där de brukar bygga, så de inte kan göra det redan nu. Gör det nu innan fåglarna börjar häcka på ett kärleksfullt vis så fåglarna inte kommer till skada. Då undviker ni att ha några fåglar på platser, där ni inte vill ha dem boende.